top of page

Otomotiv endüstrisi, bir ülkenin sanayisinin ekonomiye katkısında (GSYİH) önemli bir paya sahiptir. Maliyet, verimlilik ve üretim miktarı bir ülkenin sanayileşme sıralamasını belirleyen temel verilerdir. Otomotiv endüstrisindeki trendleri belirleyen iki ana itici güç vardır: Çevresel etki-iklim değişikliği- ve enerji tüketim oranı. CO2 emisyonunu ve enerji tüketim oranını azaltmak için yeni motor teknolojileri ve yeni malzemeler geliştirilmektedir. Arabalar daha hafif hale geliyor ve bu hafif otomobillerde hibrit motorlar yaygın olarak kullanılıyor. Otomotiv dünyasındaki diğer bazı önemli tasarım etkileri, daha yüksek çarpışma korumasına sahip daha güvenli araçlara, korozyona karşı daha dayanıklı araç gövdelerine sahip olmak ve konforlu ve keyifli bir sürüşe sahip olmaktır.



Malzeme ve birleştirme teknolojileri geliştikçe daha ince, daha dayanıklı ve daha yüksek mukavemetli çelikler kullanılmaktadır. Robotik otomasyonda GMAW, dikiş, punta, lazer, lazer dikiş kaynağı gibi daha yüksek hızlı kaynak teknolojileri ile birleştirilirler. Kaynak metallerinin yüksek hızlı kaynak işlemlerinde bile daha yüksek mekanik özellikler ve korozyon direnci sağladığı özel tasarım kaynak sarf malzemeleri ile daha hafif, daha güvenli, daha dayanıklı arabalar üretilebilmektedir.


En yüksek üretim kapasitesine ulaşmak için “Yalın Üretim” ve “Toplam Kalite Yönetimi” felsefesiyle bir otomobil fabrikasında neredeyse her dakika bir otomobil üretiliyor. Otomotiv sektöründeki verimlilik, kaynak proseslerinde ve kaynak sarf malzemelerinde de yüksek verimlilik beklentisini zorlamaktadır. Kaynaklar ağırlıklı olarak varil paketleri gibi “Durmadan” Sarf Malzemeleri ile tam otomatik robotik kaynak ile yapılır. Sektörün sarf malzeme ihtiyaçları ise; sonraki üretim adımları için uygun ana metaller, tasarım ve güvenlik gerekliliklerine uyan iyi kaynak metali özellikleri; resim yapmak gibi. Kaynaklar aynı zamanda tekrarlanabilir, verimli ve "Yalın" ve "Durmadan" felsefelerine uygun olacaktır.


Araba gövdesi, şasi parçaları, travers kirişleri, baltalar, tekerlekler, miller, koltuklar, süspansiyon kolları, tampon rayları, kokpit parçaları, yakıt depoları, egzoz sistemleri bir arabadaki ana kaynaklı parçalardır. Bu kaynaklı parçalar karbon çeliği, yüksek dayanımlı çelikler, Al- veya Zn kaplı çelikler, paslanmaz çeliklerden ince sac, profil, boru, dövme, pres veya döküm formlarda üretilmektedir. Ana montaj ana markalı otomotiv fabrikasında yapılsa da kaynak sarf malzemelerinden ek beklentileri olabilecek Tier1 ve Tier2 firmalarında birçok kaynaklı parça üretilmektedir.


Turfab'ın “Yalın Üretim” ve “Stop Kaynak” felsefeleri, otomotiv üretiminde verimlilik ve tekrarlanabilirlik açısından bekleneni vermektedir. Otomotiv endüstrisi için kaynak sarf malzemesi üretimi, hammadde spesifikasyonlarının dikkatli bir şekilde seçilmesinden başlar, yüksek kaliteli ürünlerle devam eder ve memnun sürücüler veya son kullanıcılar ile son bulur. Turfab, robotik kaynakta “Kesintisiz Kaynak” sağlayan, her çapta ve çeşitte paketlerde çeşitli GMAW tellerine sahiptir. Yüksek mukavemetli çelik-GMAW teller daha güvenli askı kolları ve kirişler sağlar. GMAW telleri, SAW telleri ve akılar güvenilir tekerlekler sağlar. Turfab, ayrıca güç kaynakları ve müşteri ihtiyaçlarına göre tasarlanmış özel yapım robotlu otomasyon sistemleri için eksiksiz çözümlere sahiptir.


bottom of page