top of page

Deniz ticareti stratejik bir ekonomik öneme sahiptir, çünkü dünya ticaretinin hacim olarak %80'i ve değerinin %70'inden fazlası deniz yoluyla yapılmaktadır. Dünya nakliye filosu, dökme yük gemileri, konteyner gemileri, petrol, gaz, kimyasal tankerler, feribotlar ve yolcu gemilerinden oluşmaktadır. Tersanelerde bu tür ticari gemilerin yanı sıra askeri donanma gemileri, enerji gemileri ve açık deniz platformları da inşa edilmektedir. Gemi inşası sadece dünya ticareti açısından değil, güvenlik ve savunma nedenleriyle de stratejik bir endüstridir.

Artan deniz ticareti ve ekonomik büyüme, artan enerji tüketimi, çevre dostu gemilere olan talep ve denizcilik hizmetleri nedeniyle küresel gemi inşa pazarının gelecekte büyümesi bekleniyor. Bu sebeplerden dolayı tersaneler, daha kısa sürede daha hafif gemiler inşa etmeye, mevcut gemileri modifiye ederek gemi kapasitesini artırmaya, eski gemileri yenileyerek yük taşıma kapasitelerini artırmaya odaklanmaktadır.



Üretim aşamalarında robotik otomasyon kullanan birçok tersane olmasına rağmen, gemi yapımı emek yoğun bir endüstridir. Bazı tersanelerde, tasarımın bir gemiden diğerine değiştiği özel yapım gemi inşası nedeniyle kısmi otomasyon imkansızdır. Sonuç olarak, gemi inşasında sürdürülebilir kalite ve maliyete sahip olmak için işgücü becerisi ve işgücü süresi giderek daha önemli hale gelmektedir.



Tersanelerde kapalı ve açık sahalarda gemi inşası yapılmaktadır. Ana kapalı gemi inşa adımları; kesme, şekillendirme, montaj, büyük montaj ve dış mekan adımları; geminin donatımı, boyanması, ön montajı, montajı, testi ve teslimi. Levhalar, stifnerler, profiller ve borular, tüm montaj adımlarında, donatım ve panel ve blokların montajında ​​da ana imalat yöntemi olan kaynakla birleştirilir. Kaynak yöntemi, üretim şekli, birleştirmenin yeri ve şekli, saha ve hava şartlarına göre seçilir. Tersanelerde kullanılan başlıca ark kaynağı işlemleri; SMAW- korumalı metal ark kaynağı, GTAW – gaz tungsten ark kaynağı, FCAW- özlü ark kaynağı, SAW – toz altı ark kaynağı.


Gemi yapımında çeşitli çelikler ve demir dışı alaşımlar kaynaklanır, örneğin; gövde üretimi için orta ila yüksek mukavemetli çelik levhalar, vatman gemilerinde, donanma gemilerinde zırh levhaları, kimyasal tanker bölümlerinde ve yat üretiminde korozyona dayanıklılık amaçlı östenitik ve dubleks paslanmaz çelikler, yat ve vatrio gemilerinde alüminyum alaşımları, yapılmış borular borulama amaçlı çelik, paslanmaz çelik ve bakır alaşımlarından. Kaynak sarf malzemelerinin ve kaynak makinelerinin üretim koşullarındaki performansı, kaynaklarda yüksek kalite ve kaynak işinde yüksek verim için çok önemlidir.

Turfab, sektörün beklenti ve trendlerini takip ederek gemi inşa sektörüne hizmet vermektedir. Gemi inşa sektöründeki uzmanların desteği ile üretimi yerinde inceleyerek kaynak konusundaki beklentileri detaylı bir şekilde öğrenme fırsatı buldu. Gemi yapımında kullanılan veya gemilerde seyir halinde bulunan özel kaynak makineleri, sahada taşıma kolaylığı sağlayan kaynak makinesi grupları, kaynak derzi hazırlığı için portatif plazma kesme makineleri, hizalama ve birleştirme yüzeylerindeki oksitleri temizleme amaçlı aşındırıcı ve kesici diskler, kaynağı iyileştirmek için seramik altlıklar kaliteli, çok çeşitli özlü teller, toz altı kaynak tozları ve mekanik ve üretim beklentisini karşılayan teller, bazı örneklerdir.

Uzun yıllara dayanan deneyim ve bilgi birikimi, Turfab'ın gemi inşa endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayan yüksek kaliteli, güvenilir, taşınabilir, verimli ve kullanımı kolay kaynak makineleri, kaynak sarf malzemeleri ve yardımcı ürünler geliştirmesini ve üretmesini sağlar.

bottom of page